söndag 10 februari 2013

Uppgift 3: Journalisten

Skriv en nyhetsartikel, debattartikel eller ett reportage som bygger på en händelse, ett tema eller ett problem/konflikt i din bok. Fundera på om du ska skriva i "rollen"som din författare, dig själv eller  någon annan. Om du vill kan du göra din nyhetsartikel eller ditt reportage som ett tv-inslag.

14 kommentarer:

  1. Ny varelse dödar en efter en

    Genéve 20/9 1818

    Vid Genéve-sjön i Schweiz har en efter en i familjen Frankenstein blivit funna döda.

    På tisdagsmorgonen vid Genéve-sjöns strand låg Viktor Frankenstein död. Det sades att resten av hans familj hade blivit dödade av samma mördare. Rykten sade att det var ett monster som gick runt och gjorde alla olyckliga.
    Det började med att varelsen dödade Viktors lillebror, William. Han blev strypt uppe på ett berg då han lekte kurragömma med sin bror. Justine, en bekant till familjen, hade tagit hand om William sedan hans mor dog. Polisen blev misstänksam mot Justine och efter en kort rättegång dömdes hon till döden och avrättades. Efter detta följde dock ytterligare tre mord.
    Först dog Viktors vän, Henry Clerval. Han dog på ett hotel rum på Irland. Även han hade blivit strypt. Frankenstein greps och satt fängslad för mordet i två månader. Där efter framkom det att han vistats på Orkneyöarna vid tidpunkten för mordet. Dr Frankenstein som insjuknat in en febersjukdom togs omhand av sin far och återvände till Genéve och där väntade hans blivande fru, Elizabeth. En kort tid senare gifte de sig. De åkte iväg på bröllopsresa till staden Evian. Elizabeth blev nästa offret för mördaren.
    Plågade av sorgen klarade inte Viktor och hans far av fler hemskheter. Först dog hans far och kort därefter även Viktor.
    Det avslöjades sedan att han visste vem mördaren var. Han hade själv skapat honom! För vännen Robert Walton hade han avslöjat att han genom ett fasansfullt experiment lyckats skapa ett hemskt monster med hjälp av likdelar och elektricitet från en blixt.

    av: Katja Tchaplyguine

    SvaraRadera
  2. Här är min text: http://josefin97.wordpress.com/2013/03/20/journalisten-de-tre-musketorerna/
    /Josefin

    SvaraRadera
  3. Mitt reportage: http://hannawieser.wordpress.com/2013/03/21/kejsarn-av-portugallien-upg-3/

    /Hanna W 9B

    SvaraRadera
  4. Den kloke Njal dödad i mordbrand

    Njal, hans fru, deras söner och
    dotterson dog under gårdagen vid
    en anlagd brand på Bergtorsvål.
    Förövarna var Flose och ett följe
    på femton man, som anföll gården
    med uppsåt att döda Njalssönerna.

    Under gårdagen red ett stort följe på femton man till Bergtorsvål, gården där den kloke Njal bodde. Anföraren var Flose och de hade bestämt sig för att döda Njalssönerna. Njal hade ställt upp utanför huset med trettio man, men när det anfallande sällskapet kom närmare bestämde sig Njal för att gå in och resten av samlingen följde hans råd. När Floses sällskap kom fram omringade de huset och påbörjade sitt anfall. Efter åtskilliga sårade och dödade män i anfallsstyrkan satte Flose och hans män eld på huset.

    Enligt en säker källa hade Njal bett Flose att ingå förlikning med Njalssönerna, men Flose hade vägrat. Dock tilläts barnen, kvinnorna och huskarlarna att lämna den brinnande stugan.

    Helge, en av Njals söner, försökte under denna händelse smita ut iklädd en kvinnokappa. Flyktförsöket misslyckades och Flose högg huvudet av honom strax efter att Helge kapat benet på en av anfallarna.

    Njal, hans fru Bergatora och deras dotterson Tord la sig under en oxhud där de sedan brändes till döds. Den kloke och mycket omtyckta Njal, Bergatora, Tord och alla Njals söner dog i denna mordbrand.

    Enligt en osäker källa ska Kåre, Njals dotterson Tords far, ha överlevt branden. Om detta är säkert vet vi inte, men stämmer det kommer vi inom en snar framtid förmodligen få många och långa rättsprocesser.

    Ylva

    SvaraRadera
  5. Dr Jekyll och Mr Hyde
    http://samuelronndahl.files.wordpress.com/2013/04/journalisten.pdf

    SvaraRadera
  6. Emma: http://sofiastroom.files.wordpress.com/2013/04/journalisten-emma.pdf

    SvaraRadera
  7. http://sofieswietlickisfinbok.wordpress.com/2013/04/19/oliver-twist-journalisten/

    SvaraRadera
  8. http://jonathanemami.files.wordpress.com/2013/04/thc3a9rc3a8se-raquin.pdf
    //jonathan

    SvaraRadera
  9. Här är min tidningsartikel
    http://erikteglersfinbok.files.wordpress.com/2013/04/palats-och-prinsessa-spc3a5rlc3b6st-borta-pdf.pdf
    // Erik

    SvaraRadera
  10. http://joelharbeck1337.wordpress.com/2013/04/22/de-tre-musketorerna-nyhetsartikel/

    SvaraRadera
  11. Här är min tidningsartikel:
    http://erikteglersfinbok.files.wordpress.com/2013/04/palats-och-prinsessa-spc3a5rlc3b6st-borta-pdf.pdf
    // Erik

    SvaraRadera
  12. http://tenold2.wordpress.com/2013/04/22/jorden-runt-pa-80-dagar/

    SvaraRadera
  13. http://ludwignp.wordpress.com/2013/04/22/journalisten/

    SvaraRadera
  14. http://moalinneaandersson.wordpress.com/2013/05/19/mord-pa-ljusa-dagen/

    SvaraRadera