söndag 10 februari 2013

Uppgift 9: Budskap - då och nu


Vilket budskap har den bok du läst - och hur märker man det? Vilket meddelande vill författaren ge till läsaren med sin text - och kan man tolka det på olika sätt? Om du behöver repetera begreppen budskap och tolkning kan du läsa i Portal på sidan 47 och framåt, i den interaktiva boken. I den här skrivuppgiften ska du också fundera kring om bokens budskap går hem i vår tid. Varför/varför inte? Skulle du utifrån bokens handling själv kunna skriva ett budskap som fungerar för vår tid och vårt samhälle?

5 kommentarer:

  1. Om man verkligen letar efter ett budskap i boken kan man nog hitta ett par stycken. Dock är det ändå ett som jag anser är ”större” än de andra. Det handlar om att man inte ska döma någon för fort. Att man inte ska ta några förhastade slutsatser innan man hört hela sanningen. Elisabeth Bennet råkade ut för detta. När hon träffade Mr. Darsey bestämde hon sig nästan direkt för att inte tycka om honom, utan att ge honom en chans. Inte blev det bättre då Mr. Wickham påstod sig anklaga Mr. Darsey för både det ena och det andra. Var det sanningen som Mr. Wickham påstod sig säga? Självklart var det inte det. Trodde Elisabeth på honom ändå? Såklart att gjorde hon det! Det jag tror att författaren, Jane Austen vill säga med detta är att man ska se upp för att dra förhastade slutsatser om en annan person som man kanske inte känner så väl. Detta är ändå något som sker varje dag, alla personer gör det, men det betyder inte heller att det är okej.

    Man kan också tolka just detta på det sättet att alla har något fint inom sig. Även fast att en person framställs som att vara lite retsam, taskig, oärlig och så vidare så finns det alltid något bra på insidan. Detta visar Mr. Darsey väldigt tydligt. Han nästan framställer sig själv som en kall och elak person. Varför? han kanske vill få respekt. Att han gör det för att få fler flickor att tycka om honom eller så tror jag inte passar in på honom så väl. Även fast att det är mycket vanligt idag att pojkar biffar till sig och leker kaxiga för att få tjejer. Hur löjligt som helst.

    //Ellen Kleiman

    SvaraRadera
  2. Här är mitt arbete:
    http://dennis97jusufovic.wordpress.com/2013/04/17/budskap-ett-mord-annonseras/
    //Dennis

    SvaraRadera
  3. http://jonathanemami.files.wordpress.com/2013/04/pc3a4rlan.pdf
    //jonathan

    SvaraRadera
  4. http://ludwignp.wordpress.com/2013/04/20/budskap-da-och-nu/

    SvaraRadera
  5. http://ludvignf.wordpress.com/2013/05/09/budskap-da-och-nu-karolinerna/

    SvaraRadera